Grønkålssuppe med kålroe

Vi har jævnligt min svigerfar til aftensmad – og han er heldigvis glad for kål. Sidst vi fik grønkål, drømte han tilbage i barndommen med grønkålssuppe med kålroer, ligesom hans mor lavede det.

Nu er det ikke nemt at få fingrene i kålroer, i hvert fald ikke i supermarkederne heromkring. Jeg jagtede i stedet frø, og fandt dem endelig i Tyskland (jeg lover de kommer i sortiment fra 2025). Grønkålssuppen har været længe undervejs, for kålroer er en forholdsvis langsom kåltype. Min allerførste kålroe blev brugt i denne grønkålssuppe.

Svigerfar blev glad, men den var altså ikke ligesom, den hans mor lavede – og kålroen, den var mere gul om dem han kendte, men det blev spist med velbehag.

Ingredienser

  • 2 porrer i skiver
  • 25 g smør
  • 300 g kartofler i tern
  • 500 g kålroe i tern (300g i suppen og 200g koges ved siden af til  topping)
  • 250-300 g grønkål groft hakket
  • 1 L grønsags bouillon – eller en hønsefond ville også være lækker
  • 1,5 dl fløde
  • Et par kviste timian
  • Smages til med salt, peber og lidt æbleeddike

Smørret smeltes i en passende gryde, porre steges ved svag varme til de er let blanke. Kartofler, 300 g kålroe, grønkål, timian og grønsags bouillon tilsættes, suppen koges ved svag varme til kålroerne er møre. Kålroer har længere kogetid end kartofler.

De 200 g kålroe i mindre tern koges møre i let saltet vand og holdes varme, mens suppen laves færdig.

Suppen blendes glat, fløde tilsættes og suppen koges igennem og smages til med salt, peber og lidt æbleeddike.

Suppen serveres i smukke dybe tallerkner – toppes med kogt kålroe og lidt lækkert brød til. Vi fik lækre ostebrød til. For lidt flere proteiner ville sprød parmaskinke eller bacon være lækkert.

Tilbage til blog