En kåldames kålsalater

Jeg laver et hav af kålsalater på alle typer af kål – jeg virkelig elsker kål. Jeg kan spise kål morgen middag og aften - om morgenen i en omelet, som en skøn salat til frokost (gerne en rest) og igen til aftensmad i hvad end afskygning jeg hitter på. Manden i huset har opgivet alle protester, og kommer efterhånden med ønsker til dagens kålsalater.

Egentlig så er en kålsalat ikke en opskrift for mig, det er mere en metode – og egentlig sådan jeg gør med langt de fleste salater. Jeg bygger dem op på et fad, fordi jeg bedst kan lide salat ikke er mixet i stykker i en stor skål.

Enhver kålsalat starter med jeg vælger et smukt fad. Jeg har en svaghed for fade; smukke arvestykker, franske fade, loppemarkedsfund og fine nye fade – og allerbedst, hvis de har deres egen lille historie.

Mine salater bygges op i 4 lag:

  • BASE: En base af kål – fint strimlet spidskål, hvidkål, rødkål, savoykål eller fint hakket grønkål eller bladkål
  • FYLD: Det er som regel en blanding af lidt grønt og frugt, gulerod, glaskål, majroe, kålroe, bladselleri, æbler, appelsiner, klementiner, figen, pære, granatæble – kun fantasien sætter grænser.
  • DRESSING: En lækker vinegrette lavet af 2 del olie, 1 del rød balsamisk eddike eller en lækker frugteddike, 1 tsk grov sennep, frisk kværnet peber, salt og 1 tsk agave sirup eller honning. Ryst det hele sammen i et glas med låg.
  • TOPPING: Vælg det, du synes, der passer til din salat
    • Tørret frugt – rosiner, abrikos, tranebær, multebær eller din favorit.
    • Hakket nødder eller kerner – enten saltede eller naturel, saltede mandler og græskarkerner en min favorit.
    • Krydderurter – mynte, persille, basilikum, citronmelisse eller lige hvad du foretrækker.
    • Oste – matches sammen med de andre ingredienser. Hård modnet parmigiano reggianno er virkelig lækkert, blåskimmel passer godt sammen med pære og figen – eller en gedeost sammen med kål og lækre frugter.

Som sagt ikke rigtig en opskrift, men mere en metode til at bygge en salat op – den kan også sagtens anvendes til alle andre typer salater.

Vi spiser med øjnene, og en smuk salat er indbydende – enhver gæst vil føle sig forkælet med sådan et lækkert fad på bord, især hvis du samtid fortæller, det delikate spidskål kommer fra egen køkkenhaven. Rigtig god fornøjelse med kålsalaterne.

Tilbage til blog