Kål - en overset grønsag i køkkenhaven

Kål er lidt en overset grønsag i nutidens danske køkken, men faktisk har kål været en af de primære grønne næringskilder i det gamle danske landbokøkken. Hvor gårdenes kålhaver leverede grove grønsager til køkkenet året rundt.

Den gang var de mere hårdføre grønkålstyper, der kunne overvintre i kålhaven, der blevet anvendt i køkkenet til stuvninger, grønkålssupper og grønlangkål. Min gamle svigerfar taler stadig om grønkålssuppe med kålroe med længsel i stemmen. Så i år dyrker vi kålroer for første gang.

Om min kålpassion

Min kålpassion stammer helt tilbage fra min barndom, ikke at min mor dyrkede kål, men vi spiste meget kål – primært hvidkål, blomkål, broccoli og grønkål. Vi var en større børneflok – og kål er billigt.

Kål i køkkenet har jeg taget med ind i mit voksen liv. Jeg elsker at eksperimentere i køkkenet – og er jeg virkelig glad for kål i vores køkken, i alle afskygninger – rå, stegt, stuvet, grillet og let kogt. Udfordringen er dog, at udvalget i de danske supermarkeder ikke er det allerstørste, når man gerne vil eksperimentere med former, farver og sorter.

Det har været mit drive til for alvor at kaste mig over kåldyrkningen, og jeg har over mange år researchet de bedste sorter til den mindre have. Specielt har jeg zoomet ind på kompakte kål med kort udviklingstid, som passer godt ind i den mindre have, hvor pladsen er noget mindre end de gamle traditionelle landbohaver.

 

Vidste du….

At kål er super sundt? Det er jo endnu en grund til at fylde køkkenhaven med kål.

Kål er virkelig en superfood, der er en god kilde til masser af sunde fibre, der hjælper med at opbygge en sund tarmflora. Og så er kål spækket med vitaminer – særligt K-, C- og D-vitamin finder man i rigelige mængder.

Generelt så påvirker kål helbredet positivt:

  • Kål er med til at forebygge livsstilssygdomme, da kål indeholder masser af kostfibre, der virker blodsukkerstabiliserende og reducerer kolesterol.
  • Kål har et højt fiber indhold som fremmer tarmfloraen og forebygger forstoppelse.
  • Kål indeholder et højt indhold af vitaminer, som styrker immunforsvaret.
  • Kål indeholder både D-vitamin og calcium som styrker knoglerne.

Særligt de røde kåltyper, der udover højt indhold af fibre og vitaminer også indeholder antocyanin, er sunde. Antocyanin er en antioxidant, der også er antiinflamatiorisk, og hjælper med at nedbringe inflamation i kroppen. Forskning har vist, at antocyanin har en positiv effekt på blodtryk og hjerte karsygdomme.

I webshoppen finder du et godt udvalg af de røde kåltyper:

  • Spidskålen ’Kalibos’
  • Spidskålen ’Vysoke’
  • Rosenkålen ’Rubine’
  • Kinakålen ’Miss Hong’
  • Rødkålen ’Ruby perfection’
  • Rødkålen ’Amarant’
  • Sprouting broccoli ’Burgundy’

Tilbage til blog

Indsend en kommentar