Guide: Sådan lykkes du med din såning af kål

For at sikre dine kålplanter kommer godt fra start et det vigtigt at give dem gode forhold under spiringen. Sår du i det tidlige forår, skal du være opmærksom på, at de små planter kan have brug for grolys for at trives. Har du ikke den mulighed, så vent hellere med at så dine frø til lyset for alvor tiltager fra marts måned og frem.

Vælg en god så muld/ jord

Det er vigtigt at vælge en god så jord, det hjælper med en god spiring af kålfrøene. En god såjord er løs i strukturen og findelt uden større planterester eller små stumper af grene. En god findelt jord sikrer, at spirer har nemt ved at skyde op igennem såjorden.

Udover den findelte jordstruktur, så er en af de vigtige karakteristiska for så muld/ jord, at det er nærringsfattigt. Frøet har ikke brug for nærring i spiringsprocessen og faktisk kan en for nærringsholdig jord stresse frøet i dets tidlige stadie som spire.

Jeg vælger oftest en god økologisk så- og prikle muld, disse typer indeholder dog oftest spagnum, som desværre er et klima belastende produkter. Der er flere nye spagnumfri produkter på vej, vælg det, der passer dig.

Vælg en så metode der passer dig

Der er flere muligheder for at så dine kålfrø - forspiring af kål giver oftest større succes en direkte såning, det er dog en mulighed at så direkte i jorden i køkkenhaven. De små spirer er sarte i forhold skadedyr, et par snegle, jordlopper eller duer kan hurtigt nedlægge et kålbed med meget små kål spirer. Jeg anbefaler forspiring af kålfrø.

Forspiring kan overordnet inddeles i 2 såtyper; enkelt såning af frø og bredsåning af frø - herunder finder du fordele og ulemper ved de 2 så metoder. 


Jeg foretrækker oftest enkeltsåning af kålfrø, da jeg synes de små spirer er nemme at håndtere i forhold til prikling, og jeg har rigeligt plads til at spire kålplanter ved forskellige temperaturer.

Om såning

Nedenstående såmetode kan anvendes til enkelt såning af frø - ikke kun kål, men alle typer af frø kan sås på nedenstående måde.

  • Fyld en såbakke med en god så muld/ jord.
  • Komprimerer jorden i såbakken let med fingerne.
  • Vand jorden grundigt
  • Så et frø i hvert rum
  • Dæk let med lidt jord og husk at markere alle såninger med et lille planteskilt
  • Sæt såbakken lunt indtil frøene spirer bedst omkring en spiretemperatur på 20 grader. Efter spiring sættes sættes spirerne køligere, så de ikke bliver lange og ranglet.

Husk at jorden hverken må være for våd eller for tør - for våd så kan frøet rådne og for tør, så tørrer den lille spire ud og dør.

Kål har tendens til at blive ranglet efter såning, det er der flere årsager til. En af de hyppigste årsager er varme, kål foretrække lidt lavere temperaturer efter spiring. Hvis du forspirer i det tidlige forår, så kan manglende lys også være en faktor til lange ranglede spirer. Så flyt dine spirer til en lidt køligere lys plads efter spiring - kålspirerne trives rigtig godt i 15-18 grader. De kan sagtens vokse ved lavere temperaturer, de vokser bare lidt langsommere.  

Dog kan de lange ranglede spirer sagtens anvendes, læs mere under prikling af kål.

Rigtig god fornøjelse med såningen.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar